چکیده:
وجود رنگدانههای آنتوسیانین در برنج عامل اصلی تولید پایه ساقه ارغوانی رنگ محـسوب میشود. رنگ پایه ساقه در برنج رابطه مستقیم و قوی با تشکیل دانههای رنگی در برنج دارد که در زیر پوسته آنها به دلیل تراکم متفاوت رنگیزههای آنتوسیانین در لایههای مختلف پریکارپ، پوشش دانه و آلورون، رنگهای سرخ، ارغوانی و سیاه مشاهده میشود. بمنظور درک درست از مسیر بیوسنتزی آنتوسیانین که اطلاعات مفیدی را در زمینه بیولوژی مولکولی و ژنتیک برنج به همراه خواهد داشت، الگوی تفرق ژن رنگ پایه ساقه با استفاده از تعداد 123 تک بوته از جمعیتF2حاصل از تلاقی 18-33 - DNو ندا مورد مطالعه قرار گرفت. ارزیابی تک بوتههای F2بر اساس رنگ پایه ساقه نشان داد تعداد 83 بوته رنگی (ارغوانی) و تعداد 40 بوته بیرنگ تولید شده نسبت تفرق 1 :075/2 را ایجاد مینماید. آماره c2 این نسبت تفرق برابر 48/3 بود که از نسبت تفکیک 3:1 اختلاف معنی داری را نشان نداد (95/0p < ). در نتیجه ثابت شد که صفت مورد نظر از سیستم کنترل تک ژنی تبعیت مینماید. مطالعات انجام شده با استفاده از 59 نشانگر مولکولی میکروساتلیت میزان 28 درصد چند شکلی بین والدین را نشان داد و آنالیز پیوستگی روی تک بوتههای مغلوب جمعیت F2 از تلاقی ندا × 18-33 - DNثابت کرد که ژن رنگ پایه ساقه بر روی بازوی کوتاه کروموزوم شماره 6 برنج با نشانگرRM253 که در فاصله 15 سانتی مورگان از ژن قرار دارد همبسته مي باشد.
واژههای كليدي:
برنج، رنگ ساقه، نشانگرهای SSR.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول
مقدمه
1-1- تولیدکنندگانبرنج2
1-2- کشتبرنجدرایران2
1-3- متابولیتهایثانویهدرگیاهان3
1-4- تهیه نقشههای ژنتیک4
فصلدوم
کلیاتومرورمنابع
2-1- مشخصاتگیاهشناسیبرنج7
2-2- وضعیتژنتیکیبرنج7
2-3- مهندسیتولیدمتابولیتهایثانویهدرگیاهان8
2-4- ژنهایمسئولبیوسنتزفلاوونوئیدهاوآنتوسیانینها9
2-5- برنجرنگی11
2-6- نشانگرهادربرنامههایاصلاحی12
2-6-1- تعریفنشانگر12
2-6-2- انواعنشانگرها13
2-6-2-1- نشانگرهایموفولوژیکی13
2-6-2-2- نشانگرهایسیتوژنتیکی13
2-6-2-3- نشانگرهایبیوشیمیایی14
2-6-2-4- نشانگرهایمولکولی14
2-6-2-4-1- نشانگرهایمولکولیمبتنیبرDNA 15
2-6-2-4-1-1- نشانگرهایمولکولیمبتنیبرهیبریداسیون15
2-6-2-4-1-2- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز16
2-6-2-4-1-3- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر PCR و هیبریداسیون16
2-6-2-4-1-4- نشانگرهای مبتنی بر توالییابی (SNPها) و تراشه DNA17
2-7- کاربردنشانگرهایمولکولی17
2-8- انتخابمیانانواعمختلفنشانگرها19
2-9- کاربردنشانگرهایمولکولیدربرنج19
2-10- انتخاببهکمکنشانگرها21
2-11- استفادهازنشانگرهایمولکولیدرتهیهنقشهژنتیکی21
2- 12- ریزماهواره22
2-12-1- تشخیصآللهایریزماهواره24
2-12-2- مزایاینشانگرهایریزماهواره24
2-12-3- مشکلات کار با ریزماهواره25
2-12-3-1- اشتباهات آلل خوانی25
2-12-3-2- آللهای صفر26
2-12-3-3- اندازهنمونهموردنیاز26
2-12-4- ریزماهوارههادرگیاهانوبرنج27
2-12-5- کاربردهایریزماهواره28
2-13- نقشههایپیوستگیژنتیکی28
2-14- ویژگیهاینقشه29
2-15- سابقهنقشهیابیصفترنگدربرنج30
2-15-1- ارتباط بین رنگ پریکارپ وصفت گلوتیوز33
2-15-2- توارث رنگ نوک دانه و ارتباط آن با صفات دیگر33
2-15-3- روابط بین رنگ کلالهبا صفات دیگر34
2-15-4- ارتباطات بین رنگ پوشبرگ و صفات دیگر34
2-15-5- ارتباط بین رنگ کلاله و رنگ پوشبرگ35
2-15-6- ارتباط بین رنگ زبانک با صفات دیگر35
2-15-7- ارتباطات بین رنگ زبانک و رنگ پریکارپ35
2-15-8- نشاندار کردن ژنهای مهم اقتصادی و انتخاب به کمک نشانگر (همراه)36
2-15-9- مطالعه ژنتیکی و نشاندارکردن ژن صفت رنگ در برنج37
فصل سوم
مواد و روشها
3-1- مواد گیاهی41
3-1-1- رقم 18-33DN-41
3-1- 2- رقم ندا42
3-2- کشت والدین و جمعیت F243
3-3- تهیه نمونه برگی43
3-4- ارزیابی صفت44
3-5- استخراج DNA44
3-5-1- روش استخراج DNA45
3-6- بررسی کمیت و کیفیت DNA استخراج شده49
3-6-1- ازطریق اسپکتروفتومتر49
3-6-2- به وسیله الکتروفورز ژل آگارز49
3-7- بارگذاری نمونهها و اجرای الکتروفورز50
3-8- آماده سازی آغازگرهای ریزماهواره51
3-9- انجامواکنش PCR53
3-10- تجزیه وتحلیل داده ها54
فصل چهارم
نتایج و بحث
4-1- ارزیابی فنوتیپی57
4-2- ارزیابی مولکولی58
4-2-1- غربال والدین58
4-2-2- تحلیل لینکاژ60
4-3-ارزیابی نشانگر RM253 در ارقام دیگر برنج64
فصل پنجم
پیشنهادات68
منابع70
ضمائم
لیست پرایمرهای بکار رفته در پژوهش79
تهیه محلولهای مادری81
ماتریس دادههای مولکولی و فنوتیپی83
چکیده انگلیسی
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل 3-1. لاین 18-13-DN.. 41
شکل 3-2. والد 18-13-DN باپایه ساقه سبز رنگ.. 42
شکل 3-3. لاین ندا.. 42
شکل 3-4. والد ندا با پایه ساقه ارغوانی رنگ.. 43
شکل3-5. عملیات نمونه برداری از نمونههای برگی برنج دو هفته پس از نشاء 44
شکل 3-6. پودر کردن نمونههای برگی با استفاده از ازت مایع.. 46
شکل 3-7. سانتریفیوژ کردن نمونهها.. 47
شکل 3-8. تشکیل سه فاز مشخص پس از افزودن کلروفرم و جدا نمودن فاز رویی 47
شکل 3-9. تشکیل کلاف DNA پس از مصرف ایزوپروپانول.. 48
شکل 3-10. افزودن TE به رسوب DNA و نگهداری آنها در فریزر 20-.. 48
شکل 3-11 . بارگذاری نمونه ها در ژل آگارز.. 51
شکل3-12 . نمونه هایی ازDNA ژنومی که به روشCTAB استخراج شده است... 52
شکل3-13. عملیات انجام PCR.. 54
شکل 4-1. الگوی نواربندی بین والدین مورد مطالعه با تعدادی از نشانگرهایSSR مورد مطالعه.. 60
شکل 4-2. الگوی نوار بندی بین والدین مورد مطالعه با تعدادی از نشانگرهای SSR مورد مطالعه.. 60
شکل 4-3. الگوی نواربندی بین والدین مورد مطالعه در 10 گیاه دارای پایه ساقه سبز با استفاده از نشانگرRM1358.. 61
شکل4-4. الگوی نواربندی بیـن والدین مورد مطالعـه در گیاهان دارای پایـه ساقه سـبز و ارغوانـی بـا استفاده ازنشانگر RM443.. 62
شکل 4-5. الگوی نواربندی بین والدین مورد مطالعه با 10 گیاه با پایه ساقه سبز با استفاده از نشانگر RM253.. 62
شکل4-6. نحوه تعیین ژنوتیپ تعدادی از محصولات واکنـش زنجیرهای پلیمراز نشـانگر RM253 در جمعیـتی از بوتههای F2 بر روی ژل آگارز.. 63
شکل 4-7 .آنالیز ارقام دارای پایههای ارغوانی و سبز با پرایمر RM253.. 65
شکل 4-8. نقشه ژنتیکی نشانگر RM253 روی بازوی کوتاه کروموزوم 6.. 66
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول2-1. لیست ژنهای نشاندار شده توسط مارکرهای مولکولی در برنج.. 38
جدول3-1. درجه حرارت و زمان بهینه شده در مراحل مختلف واکنش PCR.. 54
جدول3-2. مقادیر بهینه شده مواد واکنش زنجیره ای پلیمراز.. 55
جدول 4-1. آماره محاسباتی c2 با درجه آزادی 1 برای صفت رنگ پایه ساقه در جمعیت F2.. 57
جدول 4-2. نشانگرهای پلیمورف به کار رفته در این تحقیق.. 59
جدول 4-3. آزمـون2c بـرای مقایـسـه فـراوانیهای ژنوتیپی نشـانگر RM253 با فراوانیهای مورد انتظار 1:2:1 در جمعـیت F2.. 63
فصل اول
مقدمه
1-1- تولید کنندگان برنج
برنج پس از گندم دومین غله مهم در دنیا به حسـاب میآید و به عنوان یکی از مهمترین محصولات استراتژیک جهان از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است، نزدیک به 90 درصد سطح زیر کشت و تولید برنج متعلق به کشورهای خاور دور میباشد. بیش از نصف محصول برنج دنیا در دو کشور هند و چین تولید میشود. به طور کلی، کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری برمه، تایلند، ویتنام، لائوس، اندونزی، فیلیپین، پاکستان، هند، آمریکا، ژاپن، ایتالیا، مصر، چین، برزیل، کوبا، مکزیک و استرالیا از تولیدکنندگان عمده برنج به شمار میآیند. میزان تولید برنج در تایلند، برمه، ویتنام و لائوس بیش از مصرف داخلی آنهاست و بنابراین نزدیک به 90 درصد برنج موجود در بازارهای دنیا متعلق به این 4 کشور میباشد (53).
1-2- کشت برنج در ایران
کشت برنج در ایران در نواحی شمالی و در نواحی جنوبی به ویژه خوزستان تاریخچه طولانی دارد. شواهد نشان میدهد که این محصول در این ناحیه، قرنها پیش از میلاد مسیح و در زمان هخامنشیان رواج داشته است. در ایران اسلامی نیز علی رغم دستاوردهای خوب تحقیقاتی و قریب به 600 هکتار زیر کشت برنج، متاسفانه به دلیل استفاده ناصحیح و توسعه محدود ارقام اصلاح شده و با توجه به رشد روز افزون جمعیت ایران، تولید داخلی برنج پاسخگوی نیاز مردم نیست و مقادیر قابل توجهی از خارج وارد میشود. افزایش تولید به دو روش افزیش سطح زیر کشـت و افزایش در واحد سطـح امـکانپذیر میباشد. بدلیل محدود بودن زمینهای زراعی و نیز کمبود شدید آب، بدون تردید باید تولید را در واحد سطح با استفاده از روشهای بهزراعی و بهنژادی افزایش داد. دستیابی به خودکفایی در تولید برنج و حفظ ثبات قیمت آن، از جمله اهداف مهم در کشورهای کم درآمدی است که برنج بعنوان تنها غذای اصلی، اساس تأمین نیازهای غذایی بوده و برای مردم فقیر و آسیب پذیر این کشورها شغل و درآمد ایجاد مینماید(53).
1-3- متابولیتهای ثانویه در گیاهان
بعضی از موجودات زنده خصوصاً گیاهان، طیف وسیعی از ترکیبات موسوم به متابولیتهای ثانویه را تولید میکند. در مفهوم کلی، متابولیتهای ثانویه ترکیبات آلی هستند که نقش ضروری در رشد و نمو موجود زنده ندارند. با مطالعاتی که تا کنون صورت گرفته است، به نظر میرسد که متابولیتهای ثانویه به عنوان مواد طبیعی نقش اکولوژیکی مهمی در واکنشهای دفاعی گیاهان و همچنین گرده افشانی و انتشار دانههای گیاهان به وسیله حشرات و حیوانات دارند. بعضی از این ترکیبات به عنوان علفکش و حشره کش در صنعت استفاده میشوند در حالی که برخی دیگر کاربرد صنعتی ندارند. دسته بزرگی از متابولیت های ثانویه کاربرد دارویی و پزشکی دارند. ترکیبات دیگری از این گروه نیز نقش مهمی در تغذیه انسان و دام و كیفیت مواد غذایی (رنگ، طعم و بو) مختلف دارند (72).
به دلیل كاربردهای فراوان، متابولیتهای ثانویه موضوع جالبی برای تحقیقات اصلاح نباتات از طریق روشهای مولكولی و مهندسی ژنتیـك محسـوب میشوند. مطالعه در زمینه وظایف این تركیبات در گیاهان، یك موضوع جالب و مهم برای بسیاری از پروژههای تحقیقاتی شده است و نقش تعدادی از این تركیبات مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است.
در ده سال گذشته تحقیقات چندانی در ارتباط با متابولیتهای ثانویه انجام نشده است. مانع بزرگ در انجام این تحقیقات اطلاعات اندك از مسیرهای تولید زیستی متابولیتهای ثانویه و برهم كنش آنزیمهای درگیر در این مسیر همچنین اطلاعات محدودی از ژنهای مربوط به متابولیتهای ثانویه در دسترس است. یكی از مسیرهایی كه مطالعات بیشتری در سطح ژنهای دست اندركار آن نسبت به دیگر متابولیتهای ثانویه انجام شده است، مسیـر تولید فلاوونوئیدها و آنتوسیـانینها است (20). اكثـر ژنهای درگیر در مسیر تولید آنتوسیانینها همسانهسازی شده و مطالعات فراوانی در سطح بیوشیمیایی، مولكولی و ژنتیك این دست از متابولیتهای ثانویه صورت گرفته است. یكی از مهمترین دلایل مطالعات بیشتر در این زمینه، آسانی بررسی این مواد از روی رنگ گلها، نوک دانه و پایه ساقه در گیاهانی همچون برنج است که بر اساس فنوتیپ قابل ارزیابی است (73). هدف از مهندسی ژنتیك مسیر یك متابولیت ثانویه، افزایش مقدار یك ماده خاص یا گروهی از تركیبات و یا حتی كاهش مقدار این تركیبات است. برای دستیابی به هدف دوم كه كاهش میزان تولید یك ماده خاص یا گروهی از مواد ناخواسته است، راههای مختلفی وجود دارد. این مواد ممكن است تركیبات سمی در یك محصول گیاهی، مواد مانع خالص سازی یك فرآورده صنعتی یا موادی از این دست باشد. یكی از این راهها، مسدود كردن یك مرحله از مسیر تولید متابولیت ثانویه و مختل كردن تولید یا فعالیت آنزیم مربوط به آن مرحله است. این هدف میتواند با كاهش میزان mRNA مسئول تولید این آنزیم، با استفاده از فناوری آنتیسنس، RNAi یا بیان بالای یك آنتیبادی علیه آنزیم مسئول محقق شود. فناوری آنتیسنس برای تغییر رنگ به طور گستردهای استفاده شده است. راههای دیگر دستیابی به این هدف، تغییر مسیر به سوی مسیرهای موازی یا افزایش كاتابولیسم محصول نهایی است. اما ممكن است هدف از انجام تحقیقات، افزایش تولید یك تركیب خاص در گیاه بوده یا انتقال ژنهای مربوط به مسیر تولید یك متابولیت ثانویه به یك گیاه یا یك ریزسازواره مورد نظر باشد. همچنین ممكن است تولید یك ماده جدید كه به صورت طبیعی در گیاهان تولید نشود هدف یك پروژه تولیدی- پژوهشی باشد. در بـرخی روشها با تغییر میزان بیان یك یا چند ژن، بر موانع تولید یك ماده غلبه می كنند و در روش های دیگر، با حذف مسیرهای موازی (رقابتی) یا كاهش كاتابولیسم ماده مورد نظر، مقدار آن ماده را در گیاه میافزایند. ایجاد تغییراتی در بیان ژنهای تنظیمی كه كنترل مسیر تولید زیستی متابولیتهای ثانویه را برعهده دارند نیز از جمله روشهای افزایش یا كاهش تولید تركیب مورد نظر است.
1-4- تهیه نقشههای ژنتیک
ریشه بسیاری از محدودیتهای روشهای مختلف اصلاح نباتات، نبود زیر بنا و مقدمات ضروری اساسی برای مطالعات ژنتیک است. یکی از اجزای کلیدی و زیر بنایی و ابزار اساسی مورد نیاز برنامه-های آینده اصلاح نباتات، تهیه نقشههای ژنتیک است. شاید یکی از مهمترین کاربرد نشانگرهای DNA تهیه نقشه-های ژنتیک باشد که براساس آن میتوان جایگاه ژنی و کروموزومی ژنهای تعیین کننده صفات مطلوب (ترتیب و فاصله ژنها و نشانگرها از یکدیگر بر روی کروموزوم ها) را تعیین کرد.
با دانستن جایگاه یک ژن روی نقشه ژنتیک، میتوان از نشانگرهای مجاور آن برای احراز جود یک صفت متناظر استفاده کرد. بدین ترتیب نیازی به انتظار برای ظهور آثار ژن نیست. با استفاده از نشانگرهای DNA می توان صفات و مشخصات آینده یک نشای برنج را پیش بینی کرد. در نتیجه تاثیری مثبتی بر اصلاح و پیشبرد گیاه دارد.
هدف از این پژوهش، مطالعه ژن کنترل کننده رنگ پایه ساقه در ژنوم برنج و شناسایی جایگاه ژنومی آن از طریق مارکرهای همبسته و ارزیابی نشانگرهای مولکولی ریزماهواره در شناسایی ارقام دارای ژن کنترل کننده رنگ پایه ساقه میباشد. این مطالعه پیش نیاز مطالعات مولکولی بوده و مواد اصلاحی با ارزشی را برای آنها از طريق شناسایی نشانگرهای مولکولی همبسته با ژن فراهم میآورد.